måndag 29 juni 2009

Fakta om GULD


Guld har kemiska beteckningen Au, densiteten 19,3 g/cm³ och smälter vid 1064 °C.
Guld som skall arbetas till smycken måste blandas (legeras) med andra metaller för att få tillräcklig styrka. 100 % rent guld är detsamma som 24 karat. Det rena guldet utan inblandning kallas för finguld och förekommer mest i form av tackor i varierande storlek.
När rent guld blandas blir guldhalten lägre och vid 58,5 % guld är finhalten 14K. Smycken med lägre halt räknas inte som guld och får inte säljas som guldsmycke i Sverige. De får inte heller ha stämplar som gör att de kan förväxlas med guldföremål.
Vad är äkta guld? Det man i dagligt tal kallar för äkta guld är en blandning bestående av minst 14K (58,5 %, 585 tusendelar) guld. Det ska vara lika mycket guld rakt igenom – inte bara på ytan.
18K är välbekant för de flesta, eftersom det är den helt dominerande finhalten i Sverige. 18K innehåller 75 % (750 tusendelar) guld och 25 % andra metaller. TOUS arbetar enbart med 18K guld.
Guldstämplarna. Det räcker inte med att finhalten stämplats in för att halten av guld ska godkännas som äkta. Det måste finnas minst en stämpel till, en namnstämpel och/eller kontrollstämpeln Kattfoten, för att garantera den saken. På smycken från TOUS hittar ni en stämpel med finhalten 750 och namnstämpel med ordet TOUS. Inga stämplar behövs för arbeten i guld som väger mindre än 1 gram.
Guld finns i många färger.
Rödguld. Denna färg är både den äldsta och mest välkända. Den röda färgen uppnår man genom att blanda guld med koppar. Genom att byta ut en del av kopparn mot silver med bibehållen guldhalt fås en mindre röd nyans som går mot gult till gulgrönt ju mer silver som ersätter kopparn.
Hamilton kallas en annan färg som är vanlig i Sverige de. Den är något gulare än roséguldet och innehåller mer silver och mindre koppar.
I grönt guld har allt koppar ersatts med silver.
Vitguld är en blandning av guld och andra metaller än bara silver och koppar. Det krävs någon metall som påverkar blandningens färg så intensivt att guldets gula färg inte framträder, utan får en rent vit färg, vitguld. En 18K vitguldslegering innehåller exakt lika mycket guld som en 18K rödguldslegering dvs 75 % rent guld. De bästa metallerna som legeringsmetaller i vitguld har visat sig vara nickel och palladium. De senaste årens alltmer påträngande nickelallergiproblematik har tvingat fram nickelfria vitguldsalternativ. Vitt guld är inte riktigt vitt egentligen, utan mera gråaktigt i tonen. Därför utför man oftast en Rodinering vilket innebär att smycket behandlas i ett bad med rodium som genom en elektrolytisk process får ett ytskikt av rodium. Detta skikt gör smycket vitare än det rena vitguldets färg. Ett rodinerat smycke behöver omrodineras så småningom för att hållas vacker eftersom rodiumskiktet slits med tiden. Det gör vi på TOUS utan kostnad på alla smycken som är från oss.
Blått guld. Detta är en legering av guld och stål, för det mesta i förhållandet 75 % guld och 25 % stål, som ger en blåaktig nyans. Denna blandning var mycket omtyckt under 1800-talet, men är inte vanligt förekommande idag.
Purpurfärgat guld. Detta är en blandning av guld och aluminium, för det mesta i förhållandet 75 % guld och 25 % aluminium. Färgen är inte riktigt purpur, utan liknar snarare brons med ett plommonblått skimmer. Användningen av denna legering har aldrig varit så utbredd på grund av att bearbetningen är mycket svår.
Guld missfärgas normalt inte, men det kan behöva rengöras ändå. Guldsmyckena rengörs enkelt med mjuk tandborste och diskmedel. Smyckena sköljs och torkas med en mjuk trasa.

Inga kommentarer: