tisdag 9 juni 2009

Pärlor

Pärlor passar vid alla tillfällen. De kan användas till vardag och fest, morgon och kväll och anpassar sig till de flesta moden. De finns i mängder av storlekar, färger och former och fås i alla prisklasser.
Pärlan är en organisk ädelsten. Det första kända pärlhalsbandet är över 4000 år gammalt. Pärlan står för kärlek, lycka och tur. Den associeras också med glädje och succé samt oskuld och renhet, vilket gör att pärlor är populära bröllops smycken. Pärlor var otroligt populära under renässansen och Queen Elisabeth I använde dem flitigt.
Odlade pärlor bildas på samma sätt som helt naturliga pärlor d.v.s. i musslor, men det är människan som för in det främmande föremål i musslans mjukdelar som ger upphov till pärlbildning. Man använder sig ofta av en kärna från en sötvattenmussla tillsammans med vävnad från en havsmussla. Odlade pärlor är det som säljs idag. Naturliga pärlor, utan inblandning av människan, dom man dyker efter, är ytterst sällsynta och mycket dyra. Drottningen kanske har någon.

Pärlor kan ha följande former:
Rund: perfekt sfär
Halvrund: en aning oregelbunden sfär
Semi-barock: symmetriskt droppformad eller oval
Barock: asymmetrisk form, knölar etc.
Cirklar: distinkta ringar runtom pärlan
Keshi: små pärlor som inte har någon kärna utan består endast av pärlemor, oftast knölig form
Mabe: halva pärlor som odlas på pärlostronets inneryta. (Blisterpärlor, pärlbildning har skett på skalets insida. Pärlan skärs av och blir då halv).
Biwa pärlor är oftast ovala till formen, som risgryn, odlas i Biwasjön i Japan.

Salt- eller sötvattenpärla?
Saltvattenpärlan är dyrare att producera, den är hårdare och har en högre yttäthet än sötvatten pärlan vilket gör att den håller bättre. De mest kända saltvattenpärlorna är Akoya pärlor från Japan. De har en hög lyster och är närmast perfekt runda.
Förr hade odlade saltvattenpärlor alltid bättre färg och lyster än sötvatten pärlor. I dag är tekniken bättre och sötvattenpärlorna är både rundare och har bättre lyster än förr.
Pärlor bedöms på hur perfekt ytskikt pärlan har och hur tjockt och jämnt pärlemorlagret är. Det handlar om storlek, färg, lyster och form.

Var rädd om dina pärlor. De tycker inte om parfym och hårspray. Du kan rengöra dem försiktigt med vatten och mild oparfymerad tvål. Lägg dem i en ask när du inte använder dem.

Är pärlan äkta? Gnid försiktigt pärlan mot en framtand, den äkta känns en aning sträv, den oäkta känns glatt.

Inga kommentarer: