lördag 11 juni 2011

TOUS huvudkontor

Jag var i Barcelona för ett tag sedan. På TOUS huvudkontor.

Det ligger egentligen inte i Barcelona utan i Manresa, en liten stad strax utanför.
Vi var uppe med tuppen och flög iväg från Arlanda tidigt på morgonen.

Väl i Barcelona hämtades vi upp på flygplatsen av en chaufför som körde oss till kontoret.


På vägen åker man förbi de mastodontstora klippiga bergen Montserrat. Åk dit om ni har en dag över och är i krokarna. Väl värt en omväg.



Sen anlände vi till nallefabriken.
En rolig och väldigt härlig sak är att TOUS har ett eget dagis för sina anställdas barn. Där går ett 20-tal barn som är upp till 2 år. Ganska skönt för föräldrarna att kunna ta med barnen till jobbet och ha dem nära sig.


Inne på kontoret fick jag sitta på den fina soffan och vänta en stund. Vänta på folk jag skulle ha möten med


Det var marknadsavdelningen, pr-avdelningen, vd:n, försäljningschefen, ateljechefen och en massa andra. Som ett pärlband passerade dom och berättade vad som är på gång.



Efter många möten och dubbelt så många kindpussar var det dags för lunch.


Det var en upplevelse. I den här lilla staden, eller egentligen i utkanten av staden, tvärs över gatan från kontoret, finns en topprestaurang som heter Aligué. Dom har tackat nej till stjärnor i Guide rouge (michelin guiden) för att då ställs krav på öppettider etc. som dom inte vill gå med på.

Katalansk kok-konst är väldigt inspirerad av Ferran Adria som är en av världens mest berömda kockar. Hans mat är en upplevelse inte bara i smaker utan även i utformning och konsistens. Man kan t.ex. äta en smörgås som smakar som drinken mojitos.


På vår lunch serverades vi först en liten dry martini i ett snapsglas. Det låg även en sked på fatet, hur man nu skall äta drajja med sked.




Visade sig att drinken var i geleform men smakade exakt som en god martini. Det blir kortslutning i huvudet.



Till förrätt fick vi ett fat med gröna pytte-pytte-små ärtor. Jag har aldrig i mitt liv ätit så goda ärtor. Det var en specialitet såhär års. Ärtorna var skördade samma morgon. Purfärska!
Varmrätten var en fantastisk fisk och efterrätten en otrolig hasselnötssufflé med en kula glass. Och så vin till det, sådär bara på lunchen.





Efter lunchen tog vi en tur på kontoret.Vi smygfotade lite för numera får man visst inte fotografera där inne.





Det är väldigt stora ytor, helt plötsligt kom Rosa Oriol Tous farande på en Segway.


Bilden föreställer en Segway, inte Rosa.





Det var verkligen häftigt. Denna otroligt karismatiska kvinna, stiligt klädd i svart och vitt, svichar runt på kontoret på sin Segway. När hon fick syn på mig så tvärnitade hon och parkerade snyggt intill en pelare, klev graciöst av sin Segway och kom fram och kramade och pussade mig, som dom brukar göra. Hon berättade att hon tänker komma till Sverige till hösten. Hon vill träffa dig och mig. Så någon gång i höst ställer vi till med kalas på TOUS, bjuder in våra härliga kunder och bloggläsare så att ni får möjligheten att mingla lite med Rosa.


Sen tog vi en tur till designavdelningen. Där satt dom i en kreativ miljö med massor av inspirationstavlor och bord runt sig. Inspirationstavlor är som anslagstavlor där man klistrat upp bilder och grejer som skall inspirera till nya kollektioner. På borden ligger prylar som inspirerar.



Höstens kollektioner är ju redan klara (50-tals inspirerat) så just nu höll dom på med nästa vår. Ni vill så klart veta vad som kommer. Jag säger bara ett ord. Afrika.



Där inne hittade jag också de här tygrullarna. Jag vet inte vad det skall bli av dem men det såg fint ut.





Här bakom sitter ädelstensavdelningen.


Ser ni att det hänger stenar på band lite här och där. Det finns också en JÄTTESTOR skål där inne. Ser ni den, den står på bordet. Där läggs överblivna stenar och pärlor. Jag tror att när dom får tid över så trär dom elastiska armband med stenarna ur den skålen. Sen skickas dom till Sverige, för vi älskar färgglada armband


Sen var vi en sväng i verkstan och såg hur dom gjorde smycken. vet ni att alla smycken tillverkas här eller på ett annat ställe i närheten. Ingenting produceras i låglöneländer som Kina eller så. Och alla smycken, var enda en, kontrolleras här i Manresa.



På kontoret finns även en TOUS butik, en riktig. Personalen och besökare kan handla där. Fast jag har ju en egen butik att handla från.



Den här butiken är också deras experimentbutik. Här provar man olika skyltningar och inredningar. Just när vi var där så höll dom på att testa julskyltning. Dom har inte kommit så långt men som ni ser så verkar det bli röd sammet.


Den ena delen av butiken har en klassisk design, för länder som är väldigt konservativa. Där är inredningen sobert grå.

Med ser ni, bakom montern, Gustavianska stolar. På den punkten kan jag ha fel då jag är osäker på vad Gustavianska är. Fick bara för mig att det lät bra och var gammalt.

Sidenpuff och väskor på glashyllor.





Detalj som jag gillar, en fin hållare för nyckelringar. Vi har ju så många fina så dom borde verkligen synas. Jag tror att jag skall fråga efter en sån här.

Den andra delen av butiken har en mera lekfull design, som ett Barbie-hus. Den delen känns väldigt rätt för Sverige. Man kan se smycken på ett enkelt sätt.





Här är tydliga montrar med otroligt fin belysning.




Här är som en hel flygel där det ligger smycken. Man kan gå runt hela den och se kollektion efter kollektion.



Snyggt va.





Här är väskorna i ljus miljö och mera lekfullt.


Det här är dock en möbel som imponerade på mig. Här ligger riktigt dyra juveler. Diamanter och safirer och specialkollektioner.


Ser ni en grej i mitten på den. Det är en arm som går upp från centrum och ett förstoringsglas som man kan snurra runt hela möbeln och skjuta in eller dra ut till rätt plats. Sen kan man titta genom förstoringsglaset på de minsta små diamanthängena.

Jag skulle så gärna vilja ha något nytt till butiken.

Nu skall vi inte bygga om vår butik, men vi funderar på att fixa till våra skyltfönster i alla fall. Göra lite ändringar som ger en stor utseendemässig förändring.

Den här bilden är från Barcelona flygplats. Så här rosa ser TOUS fönster ut numera. Tänk er det på Stureplan. Gissa om folk skulle hajja till. Vi har ju inte bara ett fönster.


Vi får väl se hur det blir med den saken.




Slutligen kindpussades vi lite med Salvador Tous. Han är härlig. Även han avbröt allt han höll på med när han fick syn på mig. Vi pratade en stund och han undrade hur länge jag skulle stanna här. Dessvärre var jag på väg hem så vi får ses mera nästa gång.


Då var det bara att säga hej då för den här gången.




Carla känner ni igen sen tidigare, det är hon som är butikskoordinator för bl.a. min butik. Hon är i Sverige ibland och hon har lovat att komma hit i vart fall 2-3ggr varje år. Ramon är försäljningschef. Han har inte varit hos oss men nu lovade han att han skulle komma mycket snart. Det kan betyda nästa vecka eller om ett år.



Himla rolig dag. Det jobbigaste var att prata engelska en hel dag med folk som inte heller är specialister på språket. Hjärnan är i högvarv absolut varenda sekund. För det är ju viktiga möten. Vi pratar om utvekling, ekonomi, kostnader och annat buisness.



På planet hem somnade jag innan vi lyfte - och vaknade ovanför Sigtuna.

1 kommentar:

Shamrock sa...

Vilken dag. Men dry martini geleform låter verkligen skumt...