lördag 25 februari 2012

Martina Bonnier tipsar

Min stilidol, Martina Bonnier, chefredaktör på Damerna Värld, tipsar om mode och accessoarer. Hon har ingått ett samarbete med Åhléns. Det är trevligt för dem. Önskar att våra väskor såldes på Åhléns. Men hennes stilguide går att följa även om man inte köper allt därifrån.

Här är en lång intervju med henne som är snodd rakt av från Åhléns hemsida:


Genom en osviklig känsla för mode och stil har Martina Bonnier fått närmast ikonstatus inom svenskt mode. Vi är förstås mycket hedrade över att ha henne som guide när det gäller vårens väskor. 

Fint vintagekors i onyx och silver

Så här säger Martina om vårens accessoarer
- Den stora trenden i vår handlar om de härliga färgaccenterna!  Lämna din svarta eller bruna väska hemma ett tag. Hantverkstrenden är också stark, med detaljer som flätningar. Väskan är också lite mindre än vi varit vana vid den senaste tiden. På skofronten ser vi att klackarna blir lite mer fyrkantiga, det är framför allt 40-talet som inspirerar. Smyckena är stora och nya bijouterier påminner om gamla, fina vintagesmycken.


Vad säger en väska om sin bärare?

- En väska kan ju verkligen signalera så mycket och förstärka stilen och precis som med glasögon, skor och smycken kan vi våga vara mycket mer personliga i vårt väskval. Rent generellt pratar Martina om att hitta sin stil, lyfta sina styrkor och vara bekväm i det man väljer. Det gäller allt mode, även accessoarer.

- I vår finns både de bleka pastellerna och starka färger internationellt. Vissa vill ta ut svängarna rejält i modet, och för andra räcker det med en detalj. Jag brukar också ge rådet att försöka ta fram det bästa hos sig själv – och förstärka det. Allt handlar om vem man själv är.
Bleka pasteller

En vanlig dag innebär ju ofta flera olika behov, hur ska en enda väska klara den utmaningen?
Den lilla kuvertväskan som ryms i den stora vädskan. Självklart i färg
- Det gör den inte! Ett bra tips är väska-i-väska-tricket. Ha den lilla kuvertväskan inuti din stora väska, på så sätt är du redo och kan känna dig elegant även till kvällens aktiviteter.
Litet fodral som passar som kvällsväska
Martina är verkligen den perfekta guiden, hon sprudlar av goda råd om hur man kan tänka kring sin garderob och stil. Själv försöker hon att alltid vara snygg och välklädd, det hör till jobbet. Hon tipsar om att blanda gamla och nya plagg och accessoarer och att gärna välja någon ny, svensk designer. Dessutom vill hon tipsa om att satsa på saker som verkligen förenklar vardagen. Att till exempel ha snygga strumpor gör det betydligt lättare när man ska klä sig klockan sju på morgonen, förtydligar Martina.
Det blir ju lätt fullt i garderoben hemma. Vad säger du spara eller gallra?
- Att rensa garderoben regelbundet är viktigt! Och då gäller det att verkligen vara ganska sträng mot sig själv och rensa bort det som inte används. Spara gärna fina, emotionella plagg. De kan komma fram senare. Och sy om och ändra sådant som kan få nytt liv. Vackra, klassiska saker har alltid en framtid! Att försöka planera sin garderob och komplettera med något man verkligen behöver är också viktigt, i stället för att köpa något mer av det man redan har.

Martina är mycket intresserad av modets historia, och det märks inte minst i hennes böcker. Och hon ser ofta något i nya trender som hittat inspiration bakåt i tiden.
- O ja! Själv njuter jag alltid av ett gott hantverk – oavsett stil. Jag inspireras av så mycket, som modejournalist har jag ständigt koll på konstvärlden och andra tendenser som jag plockar upp och som kanske blir temat till något modereportage.
Avslutningsvis, vad är din bild av den svenska kvinnans känsla för mode?
- Jag tycker vi klär oss bra här i landet. Vi tar till oss trender och är inte så konservativa. Däremot skulle jag gärna se mer av den sydeuropeiska stoltheten hos mogna kvinnor! Här slutar vi ofta bry oss, medan en fransk eller italiensk kvinna är lika mån om sitt utseende även när hon blir äldre. Det gillar jag!

Inga kommentarer: